mandag 18. juli 2011

Romas vakre og historiske fontener!

Det er uttalige fontener i Roma! De er vakre, symbolske, mektige! De eldste og mest berømte fontenene, er fra en historisk tid fra 1500- til 1700-tallet. Fontenene er plassert rundt omkring på byens mange piazzaer. Jeg simpelthen elsker fonter, - elsker kombinasjonen av skulpturer, symbolikk og rennende vann! På vår reise til Roma, var vi på evig jakt, en slags søken etter de kjente og ukjente fontenene. Her er mine favoritter:

Fontana del Tritonen på Piazza Bernini:


Til Romas mange drosjesjåførers forbauselse, er Fontana del Tritonen på Piazza Bernini min favoritt fontene! Midt i en travel rundkjøring står den i ensom majestet. Havguden Triton kneler på en kjempe stor musling, båret av akrobatiske delfiner, som står på hodet med sammenflettede haler.


Muskelspillet i Tritons kropp er så levende, - og fargespillet så nydelig når vannet renner nedover kroppen. Solen forsterker fargespillet. Fontenen er om mulig enda vakrere på kveldstid, der den lyser opp i mørket. Det er noe med hele stemningen som gjør denne til min favoritt fontene i Roma! Fontana del Tritonen er dessverre plassert på et sted hvor den blir oversett, glemt, - gjemt bort på et vis. Jeg kunne så inderlig ønske at den hadde en hedersplass i Romas hjerte.


Fontana del Trevi på Piazza di Trevi:


Fontana del Trevi på Piazza di Trevi, er Romas største og mest berømte fontene. Hit reiser tusenvis av mennesker hvert år, for å la seg imponere over barokkens nydelige skulpturer. Det knipses i kameraer mens mynter kastes ut i vannet, i håp om at den innerste drømmen skal bli til virkelighet. Fontana del Trevi er Romas største ønskebrønn! 


Vi hører ekko av sildrene vann lenge før vi ser den storslåtte fontenen. Den er vakker, den er enorm, - hele 26 meter bred og 20 meter høy. Den er utsmykket med nydelig symbolikk. Fra bassenget i forgrunnen, reiser det seg klipper utsmykket med vannvesener. Okeanos er den mest sentrale figuren i fontenen, og symboliserer havets store vannmasser. Vannet i luften symboliseres av vannsøyler, vannet i jordens indre sildrer frem fra sprekker i klippene.  Les mer om symbolikken til Fontana del Trevi her.


Fontenene på Piazza Navona:
Piazza Navona er en nydelig åpen plass i hjertet av Roma. Uttallige kafeer, restauranter og vin-barer  innbyr til en avslappende stund med en espresso, et lite måltid, et deilig glass vin. Det er så avslappende å sitte her, atmosfæren er unik. Det kryr av mennesker på piazzaen, men likevel er det så fredlig og stille. Den avlange formen til Piazza Navona, minner om at det tidligere stod en kolossal stadion med plass til over 30 000 tilskuere, akkurat her. Siden middelalderen har piazzaen vært en populær festplass. Det har vært arrangert karnevaltyrefekting, og tragiske hendelser som gapestokken. I dag er piazzaen prydet med tre vakre og dramatiske fontener.

Fontana dei Quattro Fiumi:

Adressen til bildet ser du her.

Fontana dei Quattro Fiumi betyr de fire elvers fontene, og er plassert midt på piazza Navona. Fontenen er bygget rundt en stor egyptisk obelisk. De store elvene i de fire verdensdelene som var kjent på den tiden fontene ble skapt, – GangesDonauNilen og Rio de la Plata, er representert med fire giganter. 

Fontenen var under restaurering da bildet ble tatt.

Fontana dei Quattro Fiumi betyr de fire elvers fontene, og er plassert midt på piazza Navona. Den er dramatisk, levende og skiller seg ut fra de andre fontenene på piazzaen. Fontana dei Quattro Fiumi er bygget rundt en stor egyptisk obelisk. De store elvene i de fire verdensdelene som var kjent på den tiden – GangesDonauNilen og Rio de la Plata – er representert med fire giganter.

Fontana del Moro:

Adressen til bildet ser du her.

Fontana del Moro er plassert på den sørlig delen av Piazza Navona. Fire havguder sitter på hver sin musling og blåser sildrene vann tilbake til bassenget. I midten av fontenen, rir en muskuløs havgud på en delfin. Fontene bassenget er laget av spesielle antikk rosemarmor. Det grønne turkise vannet i fontene bassenget, er krystallklart. Vannets klare og sterke farge, er en nydelig kontrast til den grålige, hvite og rustikke marmoren. 



Fontana del Nettuno:



Fontana del Nettuno er plassert på den nordlige delen av Piazza Navona.  Fontenen symboliserer havguden Neptun i kamp med en diger blekksprut. Neptun beskytter de unge vakre hav-gudinnene. Det er lett å leve seg inn i hvilke krefter som utspiller seg i fontene bassenget. Bevegelsen er brå, kraftige, bestemte. Fontenen symboliserer kampen om å overleve onde krefter.


Fellestrekkene for Romas vakre fontener, er havgudenes kamp mot de onde krefter. Fontenene skildrer den klassiske historien om det snille som kjemper mot det onde. Hver enkelt fontene har sin egen unike historie, sin egen havgud i kamp mot kreftene. En vandring langs Romas vakre fontener, er en vandring langt tilbake i tid. Så fascinerende, så unikt!

Hvilke forhold har du til fontener?

5 kommentarer:

  1. Underbart vackra bilder! En dröm för mig att åka till Roma;)

    SvarSlett
  2. Åhhh...! Jeg elsker fontener!! :) Savner deg på jobb her! Håper du har det kjekt på ferie og at du finner på masse morro, drikker vin og lader opp til å ta på meg når du kommer hjem! (Ingen grunn til sjalusi Ståle, jeg vet du hadde likt å se på!) ;)

    SvarSlett
  3. Roma er en vakker og romantisk by, - full av vakre fontener! Tror aldri jeg kan bli lei av fontener og vakre skulpturer! :)

    SvarSlett
  4. Vi har også vært i Roma med nyydelige fontener altså :)

    SvarSlett
  5. Hi, I Like Your Post…….
    On the last day of the month of Ramadan, Jumtat-ul-Vida is socialized by the Muslim community. Ramzan usually comes in the ninth month according to the Islamic calendar.

    SvarSlett

Takk for at du kommenterer innlegget mitt.