fredag 15. juli 2011

Briksdalsbreen i Jostedalsbreen Nasjonalpark!

Briksdalsbreen er en av mange brearmer som springer ut fra Jostedalsbreen.  Området ligger i Jostedalsbreen Nasjonalpark. Den blålige isen velter seg nedover fjellsiden i Oldedalen. Fargen i brearmen, - sjatteringer av blått, turkist og hvitt, er i sterk kontrast til fargespillet i fjellet. De rødbrune varme fargene i solsiden av fjellet, myker opp den kalde og harde i isen. I skyggesiden er det mørkere farger, hardere skall, kaldere inntrykk. Det hele får brearmen til å virke mektigere, tyngre og mer truende.









Brearmen ender opp i Briksdalsbrevatnet. I vannet flyter store isklumper og vitner om at breen er i forandring. De siste tiårene har Briksdalsbreen trukket seg mange hundre meter tilbake. Mens vi kjører fra breen nedover Oldedalen i elektriske bilder, passerer vi skilt som viser hvor langt breen en gang for flere 100 års siden, - veltet seg ned i dalen. Det er nesten ikke til å tro! Ismassene er erstattet av fossefall, bjørkeskog bratte svingete veier og rasteplasser.









Vi slynger oss nedover Oldedalen. Naturen er trolsk, vakker og stemningsfull. Luften er frisk. Rundt oss står mektige høyreiste fjell. Vi er stumme av beundring. Dett er få ting som kan måle seg med norsk fjellnatur!


Hva slags forhold har du til norsk natur?

4 kommentarer:

  1. Hei hei Anniken!
    Igjen en vakker og betagende skildring! Du har virkelig fartet rundt omkring i Norges land. Her har jeg heller aldri vært, men håper jeg en dag får oppleve slik en storslått natur som Jostedalsbreen. Tusen takk for dine koselige hilsner og kommentarer Anniken! Ønsker dere en fasinerende og vidunderlig ferie, og du kan tro jeg gleder meg til reiseskildringer fra vakre Italia!:))
    Klem Anne Karin

    SvarSlett
  2. Det er virkelig gøy å reise i sitt eget land! Vi har nå fått se litt av vårt langstrakte land, men jeg har ikke vært særlig langt nord,- foreløpig. Bare vent! Jeg må innrømme at vi som oftest reiser utenlands i ferier, et sted til sol og varme. :) Takk for alle koselige tilbakemeldinger Anne Karin!

    SvarSlett
  3. Åh, Briksdalsbreen er litt av en opplevelse ja! Ferie i Norge er veldig undervurdert egentlig. Vi har utrolig mye vakkert å se i landet vårt :) Kos deg videre..

    SvarSlett
  4. Isbreer er noe magisk, spennende, - og akkurat passe dramatisk! Vi bor i et flott land med mye storslått natur!

    SvarSlett

Takk for at du kommenterer innlegget mitt.