onsdag 17. august 2011

Et besøk hos vingårdsprodusenten Mossio i Montelupo Albese!

Vinprodusenten Mossio er en familiedrevet bedrift over tre generasjoner. Vinmarkene ligger i bratt solrikt terreng, i vakre Montelupo Albese i Piemonte. Vingården produserer 50 000 flasker i året, og anses som en liten produsent. Druebuskene har forskjellig jordsmonn som sand og leire, og noen har en blanding av begge deler. Vingårdens eldste druebusker er 65 år gamle, og bærer bokstavelig talt dyrebare frukter!


Bildet er lånt fra Mossios sine nettsider.


I det bilen vår kjører inn på gårdstunet til Cantina Mossio, kommer Michel, - familiens yngste vinbonde, og ønsker oss velkommen. Han smiler sjenert, slår ut med hendene og er tydelig stolt over å få vise oss vingården han er oppvokst på. Vi går igjennom et produksjons rom, ut til vinrankene og opp til terrassen. Det er hav av grønne vinranker som møter oss. Noen steder er terrenget flatt, andre steder er det bratte skråninger. Jeg ser for meg hvordan røttene griper tak i terrenget, for å stå imot regn, vind og kulde gjennom årets fire årstider. 




Vi går tilbake til produksjons rommet og selve vinkjelleren. Det står store stål- og eiketønner side ved side. Jeg har aldri tidligere vært i en kjeller som er så steril, men så har jeg heller aldri vært i en vingårdskjeller. Michel forteller om hvordan druene skoldes, presses og gjæres, og hvor lenge vinen lagres på de ulike tønnene. Han stråler når han videreformidler sin kunnskap og sin lidenskap for vingården.


Etter en stund smiler Michel bredt og spør om vi vil smake på vinen. Vi svarer et ruvende ”JA” og er klar for vingårdsbesøkets høydepunkt! Inne på smaksrommet står de fem vinene som Mossio produserer, stilt opp på bordet. Michel åpner første flaske, heller de edle dråpene oppi et stort glass, før han svinger kraftig med håndleddet slik at vinen skylles rundt i glasset. Deretter helles vinen fra glass til glass. På bordet står muggen vi kan spytte ut de edle dråpene, i tilfelle vi ikke ønsker å svelge vinen. Michel skåler sammen med oss, og vi spytter ikke ut en eneste dråpe! Stemningen rundt bordet blir lystigere, øynene våre blir blanke og smilene bredere. Michel gliser og forteller at han må be sin kone om å hente han, - vin og bilkjøring er ingen god kombinasjon. I løpet av det to timer lange vingårdsbesøket, blir vi kjent med den unge vingårdsbonden. Han forteller om sin kjennskap til Bergen som heavy metal-musikkens by, at han giftet seg med sin kone for et år siden, - og legger til at hun ikke drikker vin. Vi flirer og ser umiddelbart det komiske i å være gift med en vingårdsbonde og ikke drikke vin!  

Mossio produserer disse vinene (klikk på navnet for å lese mer om hver enkelt vin):


Lyst til å lese flere innlegg fra Piemonte?
Klikk her for å lese innlegget om "Vinlandskap i Pimonte!" 
Klikk her for å lese innlegget om "Panorama utsikt fra landsbyen La Morra!" 

4 kommentarer:

  1. Oi, artig å besøke en vingård da! Hvor mye må man ut med for et slikt besøk egentlig?

    SvarSlett
  2. Tro det eller ei, men vin gårdsbesøket hos Mossio var gratis. Vi var der i 2 timer og smakte på vingårdens 5 viner. Vi kjøpte noen flasker på gården, - en symbolsk betaling. Nydelig vin. Det er mange små vingårdsprodusentene som ikke tar betalt for omvisning og vinsmaking. Vi var hos en større produsent, hvor vi betalte 5 euro pr person. Dette besøkes beskrives i eget innlegg som kommer snart..!

    SvarSlett
  3. Dette høres og ser ut som en drøm Anniken! Faktisk står et slikt besøkt ganske så høyt på ønskelisten. Fantastisk beskrevet fra deg, IGJEN!:))
    Ønsker dere en riktig glad og fin helg Anniken.
    Klem fra meg

    SvarSlett
  4. Takk for varme komplimenter Anne Karin!
    Et vin-gårdsbesøk i Piemonte kan jeg absolutt anbefale! Vi besøkte to forskjellige produsenter, og falt pladask for Mossio. Vingårdsbonden Michel gjorde det hele til en uforglemmelig opplevelse! Nyt helgen!

    SvarSlett

Takk for at du kommenterer innlegget mitt.