lørdag 13. august 2011

Piazza Castello, Torinos flotteste piazza!

Piazza Castello er definitivt Torinos flotteste piazza! Den store åpne plassen, ble designet i midten av det 16. århundre. Vi finner oss et eget utsiktspunkt et sted midt på plassen. Herfra nyter vi piazzaen i sin helhet, før vi tar hver enkelt bygning i nærmere øyesyn. Det kryr av turister på sykler og til fots. Lekende barn avkjøler seg i fontenen, og andre benytter muligheten til å sitte på benkene som er plassert i den ene enden av plassen. Det er lett å forstå at Piazza Castello er Torinos største turistseverdighet!


Palazzo Reale (kongepalasset) ble ferdig i 1660, og er bygget i stilartene barokkrokokko og nyklassisisme. Fasaden er restaurert i nyere tid, og har fått tilbake sin opprinnelige hvite farge. I palasset henger et selvportrett av Leonardo da Vinci. Vi valgte å ikke gå innendørs gjennom de utallige rommene dekorert med gull, malerier og møbler med utskjæringer.


Palazzo Madama er et middelalderslott med en barokk fasade som i dag huser Museo Civico d'Arte Antica. Museumet består av 4 etasjer med gammel kunst. I første etasje bak et mørkt forheng, spaserer vi på glassplater over gamle ruiner, fra den tiden da den romerske byen Augusta Taurinorum lå akkurat her. Mens vi spaserer her over ruiner fra en annen tid, slukkes lyset, og Torinos historie vises i lyd og bilder på svære lerret langs hele rommet. Det er en magisk reise gjennom Torinos historie.


 Palazzo Castello er det eldste slottet på piazzaen. Rent arkitekturmessig, blekner den sammenliknet med andre palazzo på Piazza Castello. Byggverket er vesentlig enklere, men likevel stilren og flott å se på.


Kirken San Lorenzo er fra 1668 og ligger noen få meter fra Palazzo Reale. Kirken er nærmest inneklemt blant de tilhørende bygningene og skiller seg ikke nevneverdig ut blant den vakre arkitekturen som omkranser Piazza Castello. Innvendig er kirken utrolig vakker. Den er så liten, intim og stemningsfull.
Kirkens kuppel er konstruert for å skape dramatiske kontraster av lys og skygge, som gjør noe med hele stemningen. Dette er en av de mest intime og vakre kirker jeg har besøkt! Er du i Torino, så sett av noen minutter for å søke indre ro i San Lorenzo. Du vil ikke angre!

Har du vært i Torino, eller drømmer du om å reise til byen?

2 kommentarer:

  1. Jeg liker måten du skriver på - den er veldig inspirerende! Har selv lite peiling på stilarter osv må jeg innrømme, så artig å lære litt av deg!

    Håper det er greit at jeg legger deg til min liste over linker til reiseblogger på hamaca.blogg forresten ;)

    SvarSlett
  2. Takk for koselig kommentarer Hamaca! Kjempe koselig at du allerede har linket til bloggen min! Setter stor pris på det. I løpet av kort tid, flytter jeg bloggen over til eget domene. Vil veldig gjerne linke til din blogg også!

    SvarSlett

Takk for at du kommenterer innlegget mitt.