tirsdag 24. mai 2011

Store kontraster i Ho Chi Minh City!


Ho Chi Minh City byr på helt andre opplevelser enn de andre stedene vi har besøkt i Vietnam. Ho Chi Minh City mer vestlig. Det kryr av store kaffekjeder og moderne kjøpesentre. Det er lite som minner om det karakteristiske hverdagslivet på fortauskanten, som vi opplevde i Hanoi. Noen likhetstrekk fra hovedstaden Hanoi, er det likevel. Støyen fra summende mopeder, tutende biler, og utfordringen med å krysse veiene i myldret av mopedister. Opplevelsene fra Hanoi finner du her





Det er nærmest umulig å være i Vietnam, uten å tenke på Vietnamkrigen. Et besøk i War Remnants Museum, er nærmest obligatorisk. Et besøk i krigsminnemuseet gjør noe med deg rent følelsesmessig. Inntrykkene er sterke. Veldig sterke. Bilder av tortur, lidelser, deformerte kropper. Synlige tegn på grusomhetene som ble begått under Vietnamkrigen. Museet viser fram torturinstrumenter som ble brukt under krigen. Gjern lenker, elektrisk stol, miner, maskingevær. Utstyr som er skapt for tortur. Skapt for å drepe.






 Brutale tall for Vietnams tap under frigjøringskrigene (1954-75):
  • 1 million drepte soldater
  • 2 millioner drepte sivile
  • 2 millioner invalide
  • 2 millioner skadde
  • 1 million foreldreløse
  • 6 millioner flyktninger

Mens vi var i Ho Chi Minh City i februar 2010, feires det kinesiske nytt år i Asia! Året 2010 er tigerens år! Festivalen heter Tet, og er en stor høytid i Vietnam. Familier samles, - det er ekstra fokus på omsorg og familieverdier. Vietnam er pyntet etter alle kunstens regler! Hovedgaten er stengt for trafikk. Den ellers så trafikkerte veien, er dekket av blomster, lykter og belysning.







Asiatere er eventyrlige på markeringer. Inngangen til et nytt år, er intet unntak! Selve nyttårsfeiringen, ble feiret med fargesprakende fyrverkeri. Sammen med tusenvis av forventningsfulle tilskuere, jublet og klappet av begeistring.






The Water Puppet Teater, gir oss et magisk øyeblikk i storbyen. Dekorative dukker beveger seg elegant på vann, forfulgt av drager. Musikken er helt spesiell. Ved hjelp av trommer og musikantenes egne stemmer, tryller de fram musikalske toner. Dukketeater på vann, er en vietnamesisk tradisjon som går tilbake til det 11. århundre e.Kr. Dagens vietnamesiske vann dukkespillere er en unik variant av den gamle asiatiske marionett tradisjonen.














Den merkeligste kaffeopplevelsen jeg har hatt i Asia, er i Ho Chi Minh City. Vi oppsøkte en kjent Vietnamesisk kaffebar som serverte egen kaffespesialiteten, - kaffe laget av
grevlingens ekskrementer! Kaffen falt riktignok ikke helt i smak, men ble utvilsomt en annerledes kaffeopplevelse! 





`

Opplevelsene våre i Vietnam er mange og varierte!

1 kommentar:

  1. Så gøy at du blogger igjen! Gleder meg til å følge din verden:-D
    Stor klem fra Solveig

    SvarSlett

Takk for at du kommenterer innlegget mitt.